Mennyei étkek világa
Mindig tanulhatunk valamit, ha nyitott szívvel járunk a világban, és a szívünk által engedjük vezetni magunkat.
Nem vagyok konyhatündér. Sokáig lázadtam az ellen, hogy órákat kell a konyhában töltenem a mindennapos főzés miatt, de mindig készítettem meleg ételt a családomnak. Manapság minden napom úgy indul, hogy az egész napi ennivalónkat elkészítem. Igyekszem változatosan főzni olyan ételeket, amik zöldségekből és gyümölcsökből készülnek.
Az élet úgy hozta, hogy kis-nagy családunkban mindenféle ételintolerancia, inzulinrezisztencia megtalálható, ahogy gondolom sok más családban is. Nálunk is vannak húsevők és vegetáriánusok, sőt vegánok. Egy egy összejövetel nem kis fejtörést okozott és okoz olykor, hogy mit készítsek, ami mindenkinek ínyére van úgy, hogy ne kelljen 6-7 féle ételt főznöm. Elkezdtem hát kísérletezni, több kevesebb sikerrel. Erre az oldalra azokat a recepteket töltöm fel, ami nekünk bevált, s ahogy jómagam készítettem el az ételt. Sok receptet elolvastam, mire kialakult, hogy hogyan is fogom megalkotni az egyes süteményeket, ételeket. A mások által kipróbált, megírt receptek bátorítanak arra, hogy folytassam tovább a kísérletezést. Sosem főzök pontosan mások receptje szerint. Mindig módosítok rajtuk valamit, így válik leginkább sajáttá az az étel, ami elkészül.
Nagy örömömre szolgál, amikor a húsevő családtagok is megdícsérik a húsmentes ételeinket, és kérik, hogy ilyet főzzünk máskor is, amikor meglátogatnak.
Amit tehát itt találtok, az garantáltan hús- és cukormentes, többnyire glutén- és laktózmentes is.
Zserbógolyó
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Vegán.
A masszához:
250 g darált keksz (Gullón zero kekszből)
250 g darált dió
200 g baracklekvár (édesítőszerrel készült)
(ha lekvár helyett aszalt, mag nélküli datolyát áztatunk be, és ebből készítünk sűrű pépet, amit a masszához keverünk, akkor nem kell hozzá plusz édesítés)
Édesítőszer, ízlés szerint (stevia, vagy amit jónak tartasz)
Ezeket összegyúrjuk, kis golyókat formázunk és 1 órát pihentetjük hűtőben.
A bevonathoz:
150 g étcsoki (diabetikus)
1 ek étolaj
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, belemártjuk a hűtőből kivett golyókat.
Újra mehet a hűtőbe, illetve máris ehető, ahogy megszikkad a csoki. Valóban mennyei étek!
Töltött káposzta
Vegán. Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes.
2 fej savanyított káposzta
1,5 kg szálas savanyú káposzta
200 gr vöröslencse
200 gr basmati rizs
1 db padlizsán
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, fűszerkömény ízlés szerint
4-5 babérlevél
0,75 l sűrű paradicsomlé - sóval, borssal és fűszerköménnyel ízesítve
Vegaföl a tálaláshoz
A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Besózzuk, és folyékony füsttel megspricceljük. Pár órára állni hagyjuk. Eközben kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük a rizst és a vöröslencsét.
A káposzta fejeket leveleire szedjük. Elvékonyítjuk a vastag levélereket és egy tálba rakjuk a szétválasztott leveleket.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A lábosban, amibe majd a megtöltött káposztalevelek kerülnek később, egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát. A hagyma egy részét a töltelékbe tesszük, a többi részére pedig a szálas káposztából rádobunk egy maréknyit, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és összekeverjük. Félretesszük, és összeállítjuk a tölteléket.
A hagymát, amit kivettünk a lábosból, a kihűlt rizst, vöröslencsét, a lecsepegett padlizsánkockákat és a fokhagymát összekeverjük, majd kézzel jól összegyúrjuk. Pirospaprikát, borsot és fűszerköményt szórunk ízlés szerint a töltelékbe, és jól össze gyúrjuk ismét a fűszerekkel is a masszát.
A töltelékből, vizes kézzel, kis gombócokat formálunk , és a káposztalevelekbe töltjük. A megtöltött káposztákat szorosan egymás mellé helyezzük abban a lábosban, amiben a hagymát a szálas káposzta egy részével összekevertük. Egy réteg töltött káposztára szálas káposztát rakunk, és 4 - 5 kanál sűrű fűszeres paradicsomlét, majd újabb töltött káposzta réteg következik, amire ismét szálas káposztát rakunk, majd a paradicsomlét, és így tovább, míg megtelik a lábos. Ráöntjük a maradék paradicsomlét, s a tetejére rátesszük a babérleveleket.
Lefedjük és magas hőfokon felforraljuk, majd alacsony hőfokot állítunk be, és így főzzük kb. 50 percig.
Fontos! 8 - 10 percenként a lábost a fülénél fogva körbe-körbe megmozgatjuk, nehogy leégjen az étel az alján.
Tálaláskor töltött káposzta és szálas káposzta is kerül a tányérra, a tetejére vegafölt teszünk, amit meghinthetünk pirospaprikával. Aki szereti csípősen, chilit adhat hozzá.
Főzés után egy-két nap alatt igazán összeérjenek az ízek (ha addig nem fogy el :) ) Mi nagyon szeretjük.
Sütőtök krémleves
Vegán. Mindenmentes.
1 db sütőtök
Fűszerek: só, bors, gyömbér, szerecsendió
Mandula-, vagy rizstejszín
Tökmag és/vagy napraforgómag a tálaláshoz
1 sütőtököt meghámozunk, felaprítunk, feltesszük főzni.
Só, bors, gyömbér, szerecsendió - ízlés szerint hozzáadjuk.
Amikor megfőtt (kb 20 perc), és picit hűlt, turmixba tesszük,
pépesítjük.
Mandula-, vagy rizstejszínnel dúsítjuk
Tálaláskor tökmagot és/vagy napraforgómagot adunk hozzá.
Azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem szeretik a sütőtököt.
Kókuszgolyó
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Vegán.
150g keksz összetörve-darálva
80g kókuszreszelék (egy része a masszába, másik része a
golyókra kívülre)
Kb 2 ek holland kakaópor
1 csomag magozott datolya beáztatva, leturmixolva. A vízből csak egy keveset öntünk a turmixba, nehogy híg legyen. Sűrű masszát kapunk a datolyából, és ebből 3 ek masszát rakunk a golyókhoz.
Összegyúrjuk, hamar jó állagú lesz, és máris lehet golyókat formázni, kókuszreszelékbe görgetni és megenni. Nagyon finom!
Kakaós, kókuszos, banános torta
(cukormentes, glutén- és laktózmentes)
2 doboz gullón Zero keksz
80g holland kakaópor
60g kókuszreszelék
3 érett banán
kókusztej
stevia édesítőszer
2 ek kukoricakeményítő
A kekszet apróra törjük és hozzákeverjük a kókuszreszelék nagy részét. Egy kevés kókuszreszeléket félreteszünk a díszítéshez.
Két banánt meghámozunk és villával összetörünk, majd hozzáadjuk a kókuszreszelékes kekszhez.
A kakaóport kókusztejjel felfőzzük, és ízlés szerint édesítjük steviával vagy olyan édesítőszerrel, amit szeretünk. Egy ek rumaromát is adunk hozzá, majd az egészet hozzákeverjük a kekszhez.
2 ek kukoricakeményítőt habverővel simára keverünk kókusztejjel és sűrű péppé főzzük, folyamatos keverés mellett. Ezt a pépet is hozzáadjuk a kekszes masszához, és jól összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és elsimítjuk a masszát, és díszítjük. A harmadik banánt felkarikázzuk és torta tetejére helyezzük a karikákat. Az egészet megszórjuk kókuszreszelékkel.
Végül pedig hűtőbe tesszük pár órára. Nálunk felnőttnek, gyereknek egyaránt nagyon ízlik.
Jó étvágyat!
Burgonyás - spenótos rúd
Vegán.
250 g főtt krumpli
25 g bébispenót
50 g víz
pici só
1 ek almaecet vagy 15% ételecet
60 g liszt
(durumliszt, vagy amilyet használsz)
Összegyúrjuk a hozzávalókat. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, késsel ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokon 30 percig sütjük, majd megfordítjuk, és újabb 10 percig sütjük.
Snacknek és köretnek is kiváló.
Avokádó krém
Vegán.
1 nagy, érett avokádó
½ citrom leve
só, bors
1 ek növényi vaj
Az avokádót megmossuk, kimagozzuk, kivájjuk a gyümölcshúst, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot. Jól összekeverjük. Petrezselyem és bazsalikom a díszítéshez jól illik.
Pirítóssal tálalva remek uzsonna.
(Az oldal folyamatos feltöltés alatt)